Geplaatst op Geef een reactie

Eindelijk suikertaks!

Eindelijk komt er een suikertaks in Nederland. In het nieuwe coalitieakkoord staat zwart op wit:
“We verhogen de belasting op suikerhoudende dranken en we verhogen de accijnzen op tabak. We maken bindende afspraken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen. We bezien hoe we op termijn een suikerbelasting kunnen invoeren en de BTW op groente en fruit naar 0% kunnen verlagen.”

Met het ‘Offensief voor onze gezondheid’ heeft Foodwatch de politieke partijen opgeroepen eindelijk wettelijke en financiële maatregelen voor een gezonde leefomgeving te gaan vastleggen in het nieuwe regeerakkoord. Deze campagne, waar een jarenlange strijd aan voorafgaat, heeft eindelijk vruchten afgeworpen. Uit het nieuwe coalitieakkoord blijkt dat er een suikertaks, een verlaging van de btw op groente en fruit tot 0% en bindende afspraken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen komen. 

Lees hier het hele artikel van Foodwatch.

Geplaatst op Geef een reactie

Ronaldo ruilt flesjes cola in voor water!

Tijdens een persconferentie over het EK zet Cristiano Ronaldo demonstratief twee flesjes cola opzij die voor zijn neus staan. Van onder de tafel haalt de Portugees vervolgens een flesje mineraalwater tevoorschijn. Wat een held!

En dat terwijl Coca Cola het EK sponsort met bijna 30 miljoen euro. Heeft Ronaldo een nieuwe trend ingezet? Zullen nu ook andere topsporters of influencers zich kritisch uiten over dit soort sponsoring? Bekijk hier de video. Of lees hier het hele artikel.

Geplaatst op Geef een reactie

Trouw: suikertaks moet in regeerakkoord volgens zorgverzekeraar ONVZ

In kwaliteitskrant Trouw op 4 februari 2021: de obesitas-epidemie stop niet vanzelf; hoog tijd voor een suikertaks.

Zoals bekend zorgt obesitas voor tal van gezondheidsproblemen. In een volgend regeerakkoord moet daarom een suikertaks worden opgenomen, zegt Jean-Paul van Haarlem, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar ONVZ. Lees hier het gehele artikel.

Geplaatst op

Stijging aantal mensen met diabetes

Het aantal mensen met diabetes stijgt naar ruim 1,4 miljoen in 2040. Nieuwe cijfers van het RIVM en Nivel geven zicht op het aantal Nederlanders met diabetes en de samenhangende aandoeningen. Dat aantal blijft ook de komende jaren stijgen. Ook de gemiddelde leeftijd bij de diagnose diabetes type 2 daalt.

Lees hier het gehele artikel: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/nieuws/aantal-mensen-met-diabetes-stijgt-naar-ruim-1-4-miljoen-in-2040

Geplaatst op

NOS: suikertaks in Noorwegen jaagt consument naar Zweden

NOS Journaal op 25 december 2019: Noren betalen hoofdprijs voor snoep, dus gaan ze naar Zweeds luilekkerland. De Noren consumeren te veel snoep en frisdrank, vindt de Noorse regering, die daarom een suikertaks inzet als strijdmiddel. De recordhoge suikerprijzen lijken op het Noorse alcohol- en tabaksbeleid: blijf de prijzen opschroeven en mensen haken op een gegeven moment af. Maar niet alle Noren leggen zich neer bij de gezondheidsidealen van de overheid.  Lees hier het gehele artikel.